logotip-web_1

4G MREŽA U NAŠOJ PONUDI!

4G MREŽA

U današnje vrijeme sveprisutnog interneta rijetko se odvajamo od smartphonea. Stoga ne čudi da je korištenje interneta i prijenos podataka s naprednih mobitela stalno u porastu. S mobitela fotografiramo fotografije sa sve većom rezolucijom, gledamo sve više videosadržaja, a možemo gledati i TV programe. Te servise ugodnije ćemo koristiti imamo li brži internet. 

Upravo u tome najviše pomaže 4G mreža koja omogućava iznimno brzi internet i do 150 Mbit/s, a moguće su i veće brzine. 4G mreža je četvrta generacija mobilne komunikacijske tehnologije. Ponekad se spominje i naziv LTE (Long Term Evolution), no 4G i LTE nisu u potpunosti istoznačnice. LTE je jedan od standarda 4G sustava, ali prvotno nije bio smatran 4G, nego bliže 3G-u jer se na toj tehnologiji i temeljio te je napredak 3G tehnologije. No, s razvojem tehnologije i standarda 4G i LTE su postali sinonimi. 

Od cigle do smartphonea

Prva generacija mobilne tehnologije bili su prvi bežični analogni telefoni koji su prve premijere imali još u 80-ima. Sjećate se cigli od mobitela? 2G je druga generacija bežične mobilne tehnologije i s njom su digitalne mreže posve zamijenile analogni 1G, a počela se koristiti 1991. 2G je donio prvu komercijalnu upotrebu GSM standarda i GSM je postao sinonim za 2G, no zapravo se puno koristi i danas. Ta je mreža prva omogućila slanje SMS i MMS poruka. 

Kako se 2G sustav razvijao, dobili smo i GPRS (2.5G) i EDGE (2.75G) mreže, koje su omogućili bolji i brži prijenos podataka od 2G mreže, no nisu postali samostalna generacija, nego tek most između 2G i 3G mreže. Sjećate se kada vam je mobitel ispisivao EDGE ili GPRS pored ikone signala, to je značilo da ste zbog slabijeg signala 3G mreže prebačeni na nešto sporije mreže pa smo svi proklinjali taj EDGE.

3G mreža je treća generacija i donijela je brži prijenos podataka, jači kapacitet mreže i puno širi broj usluga. Pojavila se 1998. godine, a od 2001. je krenula komercijalno prvo u Japanu. 3G je donio kvalitetan pristup internetu, ugodnije surfanje multimedijalnih sadržaja te pravi procvat smartphonea. Većina nas danas na smartphoneima koristi upravo 3G mrežu.

Brže na mobitelu nego na kućnoj mreži!

4G mreža predstavlja veliki napredak na puno veće brzine prijenosa podataka. Omogućava veće brzine nego što većina stanovnika u Hrvatskoj ima pristup internetu na svojim kućnim mrežama! No, brzina pristupanja internetu preko 4G ovisi o razini i kvaliteti signala, kao i o broju istovremeno spojenih korisnika.  Također, ovisi i o tipu smartphonea koji koristite. Jači i noviji uređaj lakše će doći do velikih brzina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Podijeli ovu novost